Druhy a materiály látek v oděvním průmyslu

Bavlna - přírodní vlákno, které se snadno udržuje a je příjemné na nošení. Bavlna se používá na výrobu triček, košil, džínů, pyžam a dalších typů oblečení.

Vlna - přírodní vlákno získávané z ovcí. Vlněné oblečení je teplé a měkké, ale může být také náročné na údržbu. Vlna se používá na výrobu svetrů, kabátů a dalšího zimního oblečení.

Elastan - umělé vlákno, které je velmi odolné a snadno se udržuje. Sedačka se často používá na sportovní oblečení, jako jsou legíny, trička a kraťasy.

Kůže - materiál získávaný z kůže zvířat, jako jsou krávy a ovce. Kůže je velmi odolná a může být použita na výrobu různých typů oblečení, jako jsou kožené bundy, kabáty a kalhoty.

Polyester - umělé vlákno, které je velmi odolné a snadno se udržuje. Polyester se používá na výrobu různých typů oblečení, jako jsou sportovní oblečení, plavky a svrchní vrstvy.

Hedvábí - luxusní přírodní vlákno získávané z kokonů bource morušového. Hedvábí je velmi jemné a měkké na dotek, ale také náročné na údržbu. Používá se na výrobu luxusního oblečení, jako jsou šaty, blůzy a šátky.

Len - přírodní vlákno, které je velmi odolné a snadno se udržuje. Len se používá na výrobu různých typů oblečení, jako jsou sukně, kalhoty a košile.

Nylon - umělé vlákno, které je velmi odolné a voděodolné. Nylon se používá na výrobu sportovního a outdoorového oblečení, jako jsou bundy, kalhoty a batohy.

Flanel - je textilní látka vyrobená z vlny nebo z bavlny, která je zpracována tak, aby byla měkká a hřejivá. Flanelové tkaniny mají obvykle jednu stranu hladkou a druhou stranu měkkou a plstnatou. Flanel se často používá na výrobu pyžam, košil, povlaků na polštáře a dalších předmětů, které vyžadují teplé a měkké materiály.

Akryl - je syntetická textilní vlákna vyráběná z polymerů methakrylátu. Vlákna jsou velmi odolná, snadno se udržují a jsou měkká na dotek. Akrylové vlákna se často používají v oděvním průmyslu k výrobě teplých a měkkých svetrů, šál, klobouků a rukavic. Také se často používají v dekoračním průmyslu k výrobě koberců a ubrusů.

Bird eye - známý také jako "přírodní" nebo "jablko", je druh pletacího vzoru, který vytváří malé otvory v tkanině. Je to velmi populární vzor pro sportovní oblečení, protože otvory umožňují rychlejší odvádění vlhkosti od těla. Bird eye se často používá pro výrobu triček, dresů a dalšího sportovního oblečení. Může být vyroben z různých materiálů, včetně bavlny, polyesteru a nylonu.

Lycra-  je syntetická textilní látka, která je známá pro svou vysokou pružnost a schopnost rychle se vrátit do původního tvaru. Lycra je založena na elastanu, což je umělá vlákna, která jsou přidávána k jiným materiálům, jako je například bavlna nebo polyester. Lycra se používá pro výrobu různých typů oblečení, jako jsou plavky, spodní prádlo, sportovní oblečení a další.

Fleece - je syntetická textilní látka, která je známá pro svou vysokou tepelnou izolaci a měkkost. Fleece je obvykle vyroben z polyesterových vláken, které jsou zpracovány tak, aby vytvořily póry, které zachycují vzduch a zvyšují tepelnou izolaci. Fleece se používá pro výrobu různých typů oblečení, jako jsou bundy, mikiny, čepice a rukavice.

Filc - je textilní látka vyrobená z vlny nebo z jiných přírodních vláken. Filc se vyrábí tak, že se vlákna spolu spojí, aby vytvořila pevnou a nepropustnou látku. Filcová látka má obvykle hrubší povrch a může být použita jako izolace nebo k výrobě různých předmětů, jako jsou klobouky, pantofle nebo dekorativní předměty.